DimitrisPhoto

Πώς να φωτογραφίσετε τον Γαλαξία: Ένας οδηγός βήμα προς βήμα

Είτε είστε φωτογράφος τοπίων, είτε είστε πιο άνετα να τραβάτε πορτρέτα, η αστροφωτογραφία—και συγκεκριμένα η φωτογραφία Milky Way—είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επεκτείνετε το portfolio σας και να μάθετε περισσότερα για τη νυχτερινή φωτογραφία.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να φωτογραφίσετε τον Γαλαξία;

Η καλύτερη στιγμή για να φωτογραφίσετε τον Γαλαξία είναι κατά τη διάρκεια μιας «νέας Σελήνης», μια φάση στην οποία το φεγγάρι είναι σχεδόν εντελώς σκοτεινό. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, το φως του γαλαξία δεν θα χρειαστεί να ανταγωνιστεί το φως του φεγγαριού στον ουρανό. Ο Γαλαξίας αλλάζει θέσεις στον νυχτερινό ουρανό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες νύχτες είναι καθαρά ορατός για έως και πέντε ώρες, ενώ άλλες νύχτες είναι ορατός μόνο για λίγα λεπτά ή καθόλου.

Για να καταλάβετε πότε ο Γαλαξίας θα είναι πιο ορατός για εσάς, δείτε τους ουρανικούς χάρτες ειδικά για την περιοχή σας. Ως επί το πλείστον, οι καλοκαιρινές νύχτες μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου προσφέρουν την καλύτερη θέα στον Γαλαξία.

Ωστόσο, η θέση του στον ουρανό είναι διαφορετική ανάλογα με το ημισφαίριο στο οποίο ζείτε, επομένως κοιτάξτε τους χάρτες του ουρανού ή έναν ιχνηλάτη του Γαλαξία είτε για το νότιο ημισφαίριο είτε για το βόρειο ημισφαίριο για να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε μια νύχτα με καλή ορατότητα.

Τι εξοπλισμό χρειάζεστε για να φωτογραφίσετε τον Γαλαξία;

Η φωτογραφία νυχτερινού ουρανού απαιτεί λιγότερα κομμάτια εξοπλισμού από άλλα φωτογραφικά μέσα. Τα απαραίτητα εργαλεία είναι:

  • Μία κάμερα. Ενώ μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες του Γαλαξία με ένα smartphone, μια πιο ισχυρή κάμερα θα καταγράψει λήψεις με την περισσότερη λεπτομέρεια και ισορροπία. Μια βασική κάμερα DSLR (ένας τύπος ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής) σάς επιτρέπει να ελέγχετε χειροκίνητα τις ρυθμίσεις σας (όπως διάφραγμα, ISO και ταχύτητα κλείστρου) για να λαμβάνετε εξαιρετικές λήψεις. Οι κάμερες χωρίς καθρέφτη είναι επίσης μια καλή επιλογή.
  • Φακοί. Θα χρειαστείτε έναν καλό ευρυγώνιο φακό (έναν φακό με μικρή εστιακή απόσταση ή μέγιστο διάφραγμα f/2,8) εάν θέλετε να τραβήξετε το ορατό μέρος του Γαλαξία – καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι του ουρανού. Βεβαιωθείτε ότι οι ευρυγώνιοι φακοί σας, μπορούν επίσης να χειριστούν χαμηλό φωτισμό.
  • Ένα τρίποδο. Εάν τραβήξετε φωτογραφίες του νυχτερινού ουρανού, κρατώντας την κάμερα, οι λήψεις σας είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν θολές. Φέρτε μαζί σας ένα τρίποδο για να παραμείνετε σταθεροί και να καδράρετε σωστά την λήψη σας.
Ποιες είναι οι καλύτερες ρυθμίσεις κάμερας για τη φωτογραφία Milky Way;

Η λήψη του Milky Way είναι να πάρεις αρκετό φως στη λήψη σου. Δεδομένου ότι είναι σκοτεινά κατά τη διάρκεια μιας νέας σελήνης, η φωτογραφική μηχανή σας πρέπει να είναι έτοιμη να τραβήξει τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα φωτός. Ρυθμίστε την κάμερά σας σε χειροκίνητη λειτουργία και χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες ρυθμίσεις ως σημείο εκκίνησης:

  • Χρόνος έκθεσης (ταχύτητα κλείστρου): Για να τραβήξετε τις καλύτερες φωτογραφίες του Milky Way, θα χρειαστεί να τραβήξετε φωτογραφίες μεγάλης έκθεσης για να συλλέξετε περισσότερο σήμα στο κάδρο. Για να ξεκινήσετε, δοκιμάστε ένα χρόνο έκθεσης 10 δευτερολέπτων. Αφού δοκιμάσετε 10 δευτερόλεπτα, πειραματιστείτε με μεγαλύτερους χρόνους έκθεσης για να έχετε ακόμα περισσότερο φως στις λήψεις σας, όπως έκθεση 30 δευτερολέπτων ή και μεγαλύτερη. Ωστόσο, ένα μειονέκτημα των ρυθμίσεων μακράς έκθεσης είναι η καταγραφή «αστρικών ιχνών» κατά τη λήψη του Γαλαξία καθώς κινείται στον νυχτερινό ουρανό.
  • Διάφραγμα (αριθμός f-stop): Χρησιμοποιήστε f/2,8 ή την ευρύτερη δυνατή ρύθμιση διαφράγματος για τον φακό σας. Αυτό το διάφραγμα επιτρέπει το περισσότερο φως στο φακό σας, το οποίο είναι απαραίτητο όταν φωτογραφίζετε τον ουρανό τις πιο σκοτεινές νύχτες του μήνα.
  • ISO (ταχύτητα αισθητήρα): Το ISO 1600 είναι η ελάχιστη ρύθμιση ISO που χρησιμοποιείται για λήψεις με τον Γαλαξία. πιο χαμηλά και οι λήψεις σας θα είναι πολύ σκοτεινές. Μεγαλύτερο από το ISO 3200—για παράδειγμα, έως το ISO 6400—και μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε θόρυβο στις φωτογραφίες σας.
  • Χειροκίνητη εστίαση: Η χειροκίνητη εστίαση είναι ιδανική κατά τη λήψη του Milky Way, επειδή εάν χρησιμοποιείτε αυτόματη εστίαση, ο αισθητήρας της φωτογραφικής μηχανής σας θα δυσκολευτεί να αποτυπώσει τις σωστές λεπτομέρειες στον σκοτεινό ουρανό.